Explorezi și identifici aspectele de sustenabilitate cu care se confruntă compania ta, din perspectiva dublei materialități.
Matricea de materialitate este o posibilă încercare de a prioritiza subiectele ESG. Este important de menționat că EFRAG nu solicită în standardul european de raportare a sustenabilității (ESRS) să existe neapărat o matrice de materialitate. Multe companii aleg, în schimb, să facă liste cu număr de prioritate.
În practică, matricea poate fi o modalitate de vizualizare mai ușoară și memorabilă. Categorisim mai ușor impacturile negative generate de activitatea firmei, riscurile (financiare) și oportunitățile (financiare). Astfel, le putem vizualiza prioritatea, urgența și importanța.
Înțelegând aceste limitări, matricea propusă este compusă din două axe, pe care se plasează impacturile negative din perspectiva materialității de impact și/sau riscurile și oportunitățile, din perspectiva materialității financiare.
Axa orizontală - Materialitatea de impact - se referă la impactul pe care l-ar putea avea operațiunile companiei tale asupra mediului și a societăților.
Axa verticală - Materialitatea financiară - se referă la impactul pe care l-ar putea avea clima, tensiunile demografice și sociale, evoluțiile și evenimentele externe legate de sustenabilitate asupra performanței financiare a companiei tale (impact în balanță, impact în contul de profit și pierderi și în cash flow).
Cu ajutorul instrumentelor noastre, vei învăța să analizezi impactul afacerii tale, să setezi obiective clare și să îți comunici eficient rezultatele. Toate resursele noastre sunt gratuite.
Hai să găsim împreună soluții personalizate pentru tine!